27 Apam Labu

Today is Friday...yipeeeeyayyyy!!! moi like!! :) Ok, being a Friday & all and after the bouts of laughter from the dudans @ yesterday's post, today shall be a happy & 'clean' one..hahah..

The ever favourite pumpkin apam..apam labu la...this one no need to force feed moi coz I just love the taste :)


Pumpkin apam eaten with steamed grated white coconut with a pinch of salt. Sooo sedap!!


I was on leave on Wednesday & someone told me 'the chief' was busy putting letters in tonnes of envelopes..ohhh adakah...adakah...that thing is coming soon...or next change or cukup bulan ka..yahooooo! I shall wait & I shall be a pekerja contoh by ...by counting the days in February..muahhahaha...

Have a great weekend ahead..I am going to choose the recipes to start by baking tonight!


Ingredients A
2 tspn instant yeast
1 tspn castor sugar
3 Tbspn warm water

Ingredients B
230 gm pumpkin (boiled with skin and then scoop the flesh & weigh)
150 gm sugar
1 egg
150 ml thick coconut milk

Ingredients C (sifted together)
200 gm multi purpose flour (I switched to cake flour - works fine)
1  1/2 tspn baking powder


Method

Mix well Ingredients A. Set aside for about 5 -10 minutes.
Blend Ingredients B till smooth & fine. Pour into a large bowl.
Mix Ingredients C into B and blend bit by bit until fine. Mix well.
Pour Ingredients A into the mixture & mix well. Set aside batter for about 1 hour.(I covered the bowl)
Heat steamer on high fire. Pour batter into smaller cups for about 15- 18 minutes. Grease the cups with some oil before pouring the batter. I used medium fire as I do not want the apam to 'blossomed'.
Serve with steamed grated coconut mixed with a pinch of salt.


Adaptation made from  previously (for links)

27 comments:

  1. alahai comel2nya apam labu tu, sekali pandang mcm muffin plk...kuih2 mcm inilah yg best..kuih kegemaranku..makan sambil sandar dan goyang2kan kaki...asyik gitewwwww..(dpt bayangkan mcmana...)

    ReplyDelete
  2. Yatie

    hahaha...betul tu..i pon suka makan kuih apam labu ni..tak kira la goyang kaki ka goyang lutut ka, badan ka..tetap suka gak..happy weekend to u ndear :)

    ReplyDelete
  3. kak. ok jugek eh bikin taruk lam cup cam gitu..best..best..;)

    ReplyDelete
  4. Memang cute...suke kaler apamnya dan suke acuan cupcake tu....cecomel je...

    ReplyDelete
  5. mummyseri

    akceli akak nak gunakan paper cups tapi tak jumpa yg size akak nak..ada besar dabak punya..tu yg I used the muffin case jer :)

    ReplyDelete
  6. cik cek

    sebab comel lah kak kita balun sampai tak kira hahaha..

    ReplyDelete
  7. mcm biasa tengok la resepi akak ni. apa pun memang nampak lawa apam nya

    ReplyDelete
  8. Yat..

    Woohooo weekend and dah nak dekat sampai masa utk menjadi kaya kaya kaya....hehehez. Alhamdullilah berkat 'kesabaran' berkerja keras every weekdays :)

    Makcik2 kementot best lah dpt happy hour dkt ur place lagi this weekend. Don't tell me they requested for apam again wahahahaz.

    ReplyDelete
  9. Wow that's something new, i should give this s try.., , lovely clicks

    ReplyDelete
  10. Assalam Yat, mintak apam labu 5 ketuuiiii, nak buat minum petang nih...rajinnya Yat mengapam, akak pun lama dah buat any apams....hehee

    ReplyDelete
  11. Jay

    thanks for dropping by dear :) appreciate it

    ReplyDelete
  12. Anie

    hehe..u pun dah taw my schedule babe!

    this week they requested that mexican bun. and maybe i'll make some choc cake ke apa2 yg senang lah..becoz the main menu pun I nak kena prepare lagi..really like kenduri ar..tapi takper lah asal I happy :)

    hopefully masin molot u, I kaya kaya kaya!!!hahah..leh I gi jumpa beramas mesra ngan kamben2 ai tu..hahaha

    ReplyDelete
  13. Jayasri

    it's an easy peasy recipe dear.. U shd give it a go..and nice to boot!

    ReplyDelete
  14. K Ummi

    apam yg ni kita suka kak..that's why I akan buat esp for diri sendiri :) happy weekend kak!

    ReplyDelete
  15. Wow, memang mengancam colour apam tu. Kena cuba ni. Salam kenal dari London.

    ReplyDelete
  16. Babe
    Harus kah ku keluar kan kukusan ku this wkend.. dah lama tak kukus.. macam nak buat kuih muih gitu.. sonia suka that apam beras.. maybe i do that lah.. dia laju bila makan benda tu..

    ReplyDelete
  17. Anna

    Salam kenal, Anna :) and thanks for leaving prints. cubala..this apam labu memang sedap.

    ReplyDelete
  18. Babe

    apam neras is also next on my list for the makciks :)..dia orang segala mak nenek apam suka..

    ishh ku asyik belek2 jer that oil & salt..tak tahan godaan nak cuba..tapi ku nak beli roti kelas sket arr..kalo tak baguette that ciabatta ..baru leh feeling2 cam kat barca! muahahhahaha

    ReplyDelete
  19. hahhaa...apam beras...neras ntah menda apa ntah!!!hahaha

    ReplyDelete
  20. As salam Yat, satu adunan ni dpt berapa biji ya. Anggaran jer sebab rumah kami tak ramai yg suka kuih mcm ni. Jadi kena cukup cukup i makan dg hubby jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa alaikum salam Azie

      Yat buat 1/2 adunan & dapat 12 biji dalam acuan cupcake tu..tapi acuan cc Yat gunakan tu sedikit kecil dari yang biasa.. Pada yat apam ni sedap...I like it very much...so maybe Azie cuma 1/2 adunan dulu ya.

      Delete
    2. Terima kasih berbanyak. Nnt kalau dah siap, i publishkan dalam my blog ya. Ohh ya, boleh ganti dg tepung gandum sahaja kan

      Delete
    3. Sama2..memang original recipe guna tepung gandum but my tepung gandum kehabisan & ada tepung cake, tu yg Yat gunakan..selamat mencuba ya..insyaAllah menjadi..selamat menyambut Ramadhan Azie!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...